söndag 14 mars 2010

Finlandsresan i Nykarleby

Söndag den 14 mars 2010
Vilket förmiddagsmöte, vilken närvaro av Gud, vilken precision i den helige Ande. Mötet hölls i Nykarlebys Pingstförsamling. Nykarleby ligger utmed Finlands västkust tre mil söder om Jakobstad. Det var första gången jag gästade församlingen.

Vi kom till en församling som hade stor förvänta på vad Herren skulle göra under detta möte. Herren ledde oss att predika väldigt enkelt om att "Återerövra livet med den helige Ande" och det prickade helt rätt. Efter predikan kom ett starkt flöde av profetiska tilltal som träffade med en oerhörd precision och detaljrikedom. De profetiska tilltalen skapade tro både i församlingen och i de människor Herren talade till.

Min vän Johan Adolfsson säger följande om mötet, "Med hjälp av den helige Ande kom vi rakt in i församlingens situation, med precisa tilltal och betjäning som uppmuntrade dem att gå vidare med Gud. Jag blev imponerad av precisionen i de profetiska tilltalen som Hans fick bära fram, inte bara ja utan flera av församlingens medlemmar vittnade om på samma sätt."

I slutet av mötet klev en av församlingens äldsta medlemmar fram och förmedlade under tårar ett budskap från Herren. Det var oerhört starkt att se och höra hur den gamle mannen, som levt hela sitt liv med Gud och som burit fram både denna församling och sitt fosterland i bön inför Herren, gav sitt hjärtas hänförelse under tårar till Herren. Gud är så god emot sitt folk.


En av de äldsta i Pingstförsamlingen i Nykarleby bär fram sitt hjärta till Herren i ett budskap.

Vi fick vara med och se hur Herren, såsom genom ett mirakel, lyfte upp denna församling på banan igen. Vi kunde lämna en församling som återfått framtidstro och glädjen i Gud. Vilken förmån att få tjäna Herren.

lördag 13 mars 2010

Finlandsresan i Jakobstad

Fredag den 12 mars.
Nu har vi kommit fram till Jakobstad, som ligger ca. 10 mil norr om Vasa, utmed den Finska västkusten, i höjd med Umeå på den svenska sidan. Vi besöker en Missionsförsamling, vars kyrka är över 100 år gammal. Detta är en gammal församling som gått igenom en förnyelse de sista tio åren. församlingen har föryngrats radikalt sedan pastor Stefan Löv kom in i bilden för tio år sedan.
Jag har besökt Jakobstad ett antal gånger och predikat i Pingstkyrkan, Trosförsamlingen och Missionsförsamlingen. det är femte gången för mig i Missionskyrkan.


Pastor Stefan Löv, Jakobstads Missionsförsamling.

Det här är en församling som har ett ungt och bra lovsångsteam, det är inte helt vanligt i de församlingar vi besöker i Finland. Lovsången har stort utrymme och stor betydelse för den här församlingens liv.


Lovsångsteamet i Jakobstad.

Första mötet i Jakobstad hålls på fredag kväll. Även här fylls kyrkan med hungriga människor. Kvällens budskap är "Nytt vin i nya vinläglar" och ordet får stor plats i mötet. Guds Ande är starkt verksam i förkunnelsen och många möter Herren i ordet.
Efter mötet får vi betjäna bl.a. en ung mamma från Rumänien. Hon har misstänkt cancer. Gud rör starkt vid kvinnan. Det blir ett mycket bra första möte på platsen.

Lördag den 13 mars.
På lördag förmiddag fortsätter vi med ett seminarium kl.10.00-12.00. Ämnet för seminariet är "Ett sunt andligt liv". Det är lätt att predika och undervisa på den här platsen. En ande av uppenbarelse är utgjuten och det finns ett starkt profetiskt flöde i förkunnelsen.

Lördagen fortsätter med ett möte på kvällen. Kyrkan fylls åter igen med hungriga människor. Även denna kväll blir en kväll då ordet talar starkt och får stor t utrymme. Predikan är en fortsättning från fredagen över ämnet "Nytt vin i nya vinläglar."
Efter predikan tar Johan Adolfsson vid. Han delar ett antal profetiska tilltal till några olika personer samt till församlingen.



Johan Adolfsson delar och betjänar.

Efter mötet denna kväll kommer en äldre dam fram till mig för att lämna ett vittnesbörd. Hon berättar att vid vårt förra besök i Jakobstads missionskyrka kom hon till förbön. Hon hade lidit av muskelreumatism under många år och haft svåra smärtor. Inga läkarbehandlingar hade hjälpt. Hon berättar att "den 1 november 2007 vid ditt möte i Missionskyrkan i Jakobstad bad du för mig. Jag blev omedelbart helad under förbönen. Jesus helade mig i Missionskyrkan jag som är medlem i Lutherska kyrkan. Från den dagen har jag varit helt fri och frisk." Ett underbart och uppmuntrande vittnesbörd. Jesus helar idag.


Gudrun Enkvist, helad från muskelreumatism den 1 november 2007 i Jakobstads Missionskyrka.

Vi lämnar nu Jakobstad för denna gång, uppmuntrade och stärkta över att ha fått se Guds rike bryta fram med kraft även på denna plats.



fredag 12 mars 2010

Finlandsresan i Närpes

Torsdag den 11 mars.
Idag har vi haft möte i Närpes missionskyrka. Här har jag predikat många gåner tidigare. Man känner av väckelsens vindnslag och arv på den här platsen. Starka väckelser har gått fram i byggen genom åren och svept med sig folkskaror. I en av församlingarnas jubileumsskrifter kan man läsa om väckelsen som drog fram genom bygden under mitten av 1900-talet. När väckelsen brann som starkast och stora skaror möte Jesus till frälsning, drog den nyfrälsta och nytända människorna ut längs huvudgatan i Närpes, de dansade och sjöng i glädje och hänförelse över frälsningen. Hela byggden påverkades.

Kyrkan som rymmer ca.150 fylldes i stort sett till sista plats av hungriga och förväntansfulla människor.En av de äldre församlingspionjärerna ledde mötet. Han talade fylld av värme och eld,, det går inte att ta miste på hans kärlek till Jesus, lovsånger sjöngs och vi predikade frimodigt Guds ord. Ämnet för kvällen var önskat och predikan kom att handla om "Profetisk bönetjänst."

Efter predikan delade min vän Johan ett ord till församlingen och vi inbjöd till betjäning och förbön. Den helige Ande var starkt närvarande och många mötte Jesus. Profetiska hälsningar förmedlades, kunskapsord talades och tro skapades i människors hjärtan. Flera av de äldre pionjärerna i bydgen fick ett starkt Gudsmöte och Herren gav förnyad tro och styrka.


Nils-Erik och Marta Björklund, två av de äldre pionjärerna i Närpes Missionsförsamling.

Precis som jag upplevt det vid tidigare besök i Närpes, startade ett andligt skeende i männoiskors liv och i församlingen. Gud har för avsikt att möta Närpes bygden igen, för att resa upp sitt folk på fötter och möta människor till frälsning.
Vi reser ifrån Närpes tacksamma och glada över att ha fått förtroendet och äran att betjäna församlingarna och Guds folk.

onsdag 10 mars 2010

Finlandsresan i Övermark och Närpes

Onsdag den 10 mars.
Idag har vi rest vidare till Närpes. Här kommer vi att hålla möten under två dagar tillsammans med Missions, Pingst, Baptist och Trosförsamlingen.

När jag första gången kom till Finland för att predika var det i Närpes sommaren 1989. Missions och Pingstförsamlingen höll en gemensam Tältkampanj under fjordton dagar. Jag kom hit tillsammans med ett lovsångsteam från Sverige. Vilken kampanj vi fick vara med om. Tältet fylldes kväll efter kväll med flera hundra åhörare. Många tog emot Jesus till frälsning. Vi fick uppleva många starka helande och befrielse mirakler. Flera av de ungdomar som mötte Gud under kampanjen upplevde också kallelsen från Herren. De är idag ute i heltidstjänst, bl.a. pastorsparet i Sion Vasa, Stefan och Marina Sigfrids. Efter första sommarens kampanj fick vi inbjudan att komma tillbaka under ytterligare några sommarkampanjer.
Efter dessa kampanjer har vi sedan följt församlingarna i många år, och vi har återvänt hit vid många tillfällen för att hålla möten.

Närpes bygden är också den plats där den kände evangelisten Frank Mangs växte upp och startade sin tjänst i Guds rike. Frank Mangs är en av 1900-talets mest omtalade evangelister i Norden. han fick vara med om många år av stark väckelse i framför allt våra Nordiska länder.

Väckelsearvet vilar tungt över Närpesbygden. Väckelsen har gått i vågor genom åren, men de sista åren har församlingarna i bygden kämpat hårt och det andliga livet har legat på sparlåga. När jag nu återvänder hit igen kan jag känna en skillnad i atmosfären till det positiva. Församlingarna har gått in i en ny tid, och det råder en positiv atmosfär. En av de pastorer som tjänat bygden och som jag känner väl sedan många år berättar för oss att församlingarna har börja be tillsammans för att bryta igenom till väckelse. Den gemensamma bönen har pågått i snart två år, vecka efter vecka, och nu börjar det ge resultat.

I kväll hade vi det första mötet i bygden, det hölls i Övermarks Missionshus. Här möts vi av många äldre, varma och överlåtna syskon. Trofasthet och bön lyser i deras ansikten. De har bett i många år och de är förväntansfulla på vad Herren skall göra. Kapellet var i stort sett fullsatt, av hungriga människor. Det fanns en stor förväntan i luften och lovsången steg stilla upp från öppna hjärtan.

Den helige Ande var där och budskapet kom att handla om att "Återupprätta livet med den helige Ande." Vi upplevde ett möte med stark Gudsnärvaro. I slutet av mötet kommer två flickor, 15 år gamla, fram till förbön för att ta nya tag i sina liv och möta Jesus till förnyad frälsning. Tårarna strömmar ner för deras kinder när Jesus rör vid deras hjärtan.
Det var inte många ögon som var torra, eller hjärtan som var orörda, när de två unga flickorna kommer till Jesus. Den äldre generationens trofasta och uthålliga bedjare rörs i sina hjärtan av den helige Ande, när de framför sina ögon ser två unga möta Jesus. Bönesvaren börjar infrias från himmelen om en ny ung generations väckelse.



I avslutningen av mötet delar Johan Adolfsson ett starkt ord av uppmuntran till församlingen. En ny tid är här, ja den har redan börjat.

Resa i Finland

Söndag den 7 mars 2010.
Predikoresan till Finland startar. På uppdrag av Fria Missionsförbundet i Finland och tillsammans med min gode vän Håkan Björklund, som är pastor och missionsföreståndare har vi planerat en veckas resa till ett antal församlingar. Uppdraget gäller att tala till och ge uppmuntran och coacha ett antal missions och pingstförsamlingar.

Vi reser med Viking Line från Stockholm till Åbo på söndagskvällen. Det blir en speciell båtresa över ett helt isbelagt hav. Båten stävar sakta fram genom isen som smäller i skrovet och det blir ett nästintill öronbedövande oljud hela natten. Det blir inte många timmars sömn. Vi anländer till Åbo tre timmar efter utsatt tid.


Bild tagen från hyttfönstret på båten ut över det isbelagda havet

Jag reser tillsammans med min gode vän Johan Adolfsson från Ljusfallshammar, ett litet samhälle utanför Finspång. Johan är med som chaufför och förebedjare.


Johan Adolfsson talar i telefon

Måndag den 8 mars 2010.
Efter några få timmars sömn och en god frukost är vi framme i Finland. Vi tar oss ner till Ekenäs, en stad i södra Finland för att besöka Missionsförsamlingen på platsen. Här bor också min gode vän pastor Håkan Björklund tillsammans med sin fru Mis.


Pastor Håkan och Mis Björklund

Ekenäs Missionsförsamling är en av de församlingar som jag haft förmånen att få besöka och följa under 20 år.
Vid mitt första besök i Finland, som var i Närpes sommaren 1989 då jag var talare vid en tältkampanj under fjorton dagar, mötte jag Håkan och Mis för första gången. Håkan kommer från Närpes och de var där på semester. Vi fick en underbar kontakt med varandra och de inbjöd mig att hålla en tvåveckors kampanj i Ekenäs Missionskyrka. Den hölls under vårvintern 1990.
Vi kom då till en liten församling på 20 medlemmar, och där fick vi uppleva en oerhört stark kampanj, med starka genombrott både i människors liv och i församlingen. Kyrkan fylldes med hungriga människor kväll efter kväll. Det är en svensktalande församling så vi predikade på svenska, men efter några dagar kom det ett stort antal finskspråkiga människor till mötena och församlingen fick i all hast ordna till med simultantolkning till finska.
Guds Ande föll över mötena och många mötte Jesus till frälsning, helande, befrielse och upprättelse. Många blev också andedöpta och förnyade. Under flera möten slogs människor ut under Guds kraft, bl.a. tolken som hade fullt upp med att hålla sig på fötter för att tolka till finska. Smörjelsen spred sig över till den finskspråkiga gruppen som tillsammans med tolken fick starka gudsmöten.
Detta kom att förvandla hela församlingen, som gick in i en helt ny tid av tillväxt. 24 personer tog emot Jesus till frälsning, många kom att döpas i vatten och 20 av dem slöt sig till församlingen. Församlingen fördubblades på fjorton dagar och nu startade en spännande tid i denna församling. Efter detta har jag haft förmånen att besöka församlingen, i början minst två gånger per år.

Nu besöket vi församlingen igen. Håkan Björklund har sedan ett år tillbaka växlat över pastorsansvaret till en något yngre man, som har ett mycket starkt vittnesbörd om hur Gud kan förvandla en människa. Han växte upp på gatorna i Helsingfors, levde som missbrukare och uteliggare under många år. Han har haft flera perioder på anstalter och under den sista perioden mötte han Jesus i fängelset. Hela hans liv och så småningom också hans frus liv kom att totalförvandlas. Idag är de pastorspar i Ekenäs Missionskyrka. Håkan arbetar som missionsledare för Fria Missionsförbundet församlingar i Finland och för deras missionsarbete ut över världen.


Pastor Jonny i Ekenäs Missionskyrka

På måndagskvällen hade vi ett starkt möte med församlingen. Gud hade uppmanat mig att tala till dem, inte i en evangelistisk utan en profetisk smörjelse. Vi fick dela ett profetiskt ord och en profetisk undervisning till församlingen. Genom den helige Ande och Guds nåd fick vi tala till församlingen.

Vi hade också hela måndagen och tisdag förmiddag på oss att sitta ner med pastor Håkan och Mis, för att dela våra hjärtan tillsammans med dem, tala med dem och till dem, ge dem uppmuntran och coachning. Gud var verkligen där och vi fick se saker tillsammans inför det framtida arbetet i Finland. Vi reste därifrån uppmuntrade och styrkta.

Tisdag den 9 mars 2010.
Vi reste vidare norrut i landet till Vasa, som ligger i höjd med Umeå, en resa på ca. 40 mil. Vi skall besöka Pingstförsamlingen i Vasa. Detta är också en församling som jag haft förmånen att besöka och följa under 20 år. Vi har många underbara vänner i församlingen och känner en stark samhörighet med dem.
Idag är Stefan och Marina Sigfrids, pastorspar i församlingen. Vid min första kampanj i Finland, som hölls i Närpes, lärde vi känna dem, där mötte de Gud och Herren kallade dem till tjänst. Vi har haft förmånen att hålla flera kampanjer och möteshelgen i Sionförsamlingen Vasa. Här har vi sett Guds mäktiga under ske i människors liv . Här har vi bett med människor till frälsning, till Andedop, till förnyelse, helande och befrielse.
Vid ett besök i Sionförsamlingen föll den helige Ande så påtagligt i ett möte en fredagskväll och många blev omedelbart helade. Bland annat en ung man, ganska nyfrälst, som tagit med sig en ofrälst arbetskollega till mötet. Den frälste mannen kom till mötet med hög feber, över 39 grader och influensa. Vid förbönen steg han fram till förbön och sade, "nu vill jag att du ber för mig att jag blir helad, så att min ofrälste vän förstår att Jesus lever." Guds kraft kom över mannen som blev liggande på golvet ganska länge. Helt plötsligt var han borta, men efter ett tag kom han inspringande i mötet och ropade, "jag är helad, jag är helad". Han hade varit ute på toaletten och tagit febern som visade 37 grader.

Nu var vi tillbaka i Sionförsamlingen för en kvälls möte. Vilken kväll det blev, vilket möte. Gud var verkligen där. Även här fick vi förmedla ett profetiskt ord och ge en profetisk undervisning till församlingen, som kom rätt in i församlingens skeende och hjärta. Herren uppmuntrade dem bl.a. med orden från 2 Sam.22:17-20 och Job.36:16, om rymlig plats och rymligt utrymme. Herren talade om en ny mantel för uppdraget i regionen och i landet. Efter undervisningen kom den helige Ande över församlingen, som mötte Gud. Vi fick betjäna folket i en profetisk smörjelse och många fick starka tilltal från Herren.

Kvällen tillbringade vi sedan tillsammans med våra goda och älskade vänner Fredrik och Kerstin Ekholm. De är framgångsrika företagare i Vasa och Finland. De leder flera starka företag, bl.a. "Vasa Byggnadsreparationer" samt "Tabita" ett företag som handlar med Israel. Fredrik är också ordförande för ICCC i Finland och "member of the board" för ICCC International. De reser över hela världen och tjänar Herren. Vi hade en underbar kväll tillsammans med dem, där vi fick dela våra hjärtan och Herren med varandra.


Fredrik och Kerstin Ekholm från Vasa i Finland

Vilken underbar förmån att få möta alla dessa härliga vänner som tjänar Herren med överlåtelse och glädje. Vi har fått betjäna dem, men också själva blivit styrkta av deras gemenskap. Nu går resan vidare till Närpes.